insecten
volgens veel mensen is insecten eten echt de toekomst en eerlijk is eerlijk er zitten ook heel veel voordelen aan het eten van insecten.De kweek van insecten is efficiënter dan de kweek van ons bekende vleessoorten zoals kip, varken en rund. Insecten zetten voeding ongeveer 2 tot 3 keer efficiënter om in vlees dan varkens of kippen. In vergelijking met runderen zijn insecten 5 keer zo efficiënt. Slechts 10 procent van het voeder dat in een vleeskoe wordt gestopt, wordt omgezet in vlees, terwijl dat bij insecten kan oplopen tot wel meer dan 40 procent. Eén van de redenen daarvoor is dat insecten koudbloedig zijn: ze verbruiken dus in tegenstelling tot zoogdieren geen energie om hun lichaam op temperatuur te houden, maar in een koud klimaat moeten ze wel op temperatuur gehouden worden. Daarnaast kan ook een groter deel van het dier als vlees worden gebruikt: ongeveer 90 procent word omgezet tot vlees maar dit ik bij een koe of varken maar 50%. Daarbij planten insecten zich ook veel sneller voort dan zoogdieren, zodat het uiteindelijke verschil in efficiëntie nog groter wordt. Alles bij elkaar leveren insecten voor een gelijke hoeveelheid voer ongeveer 20 keer zo veel vlees op dan runderen. Ook is er veel minder water en ruimte nodig en kunnen insecten plantaardig voedsel eten dat niet door ander vee kan worden gebruikt. er is wel heel weinig bekend over het dierenwelzijn bij de kweek van insecten en dit is voor sommige vegetariërs wel heel belangrijk dus zoor deze mensen zouden insecten ook geen goede vervanger zijn. het lijkt een hele goede vervanging voor vlees maar er zitten ook andere kanten aan dit hele verhaal. veel insecten worden overgevlogen uit azie en bijvoorbeeld Thailand wat is strijd is met het natuurvriendelijk imago dat het eten van insecten met zicht mee draagt.
72% van de insecten komen hierheen per boot wat zorgt voor enorm veel uitlaatgassen in vergelijking met de koeien van de nabijgelegen boer, als je weet dat containerschepen per jaar een hoeveelheid zwaveloxiden uitstoten gelijk aan de uitstoot van tot wel 50 miljoen auto’s zie je dit verschil heel goed . De internationale scheepvaart stoot bijna tweemaal zoveel broeikasgassen uit als de luchtvaart. Al heeft deze wel veel meer productie processen voor zich als zijn vlees de boerderij verlaat. de meesten insecten worden gevriesdroogd . In dit proces wordt de temperatuur van de insecten snel omlaag gebracht waardoor de insecten in een soort van slaapstand gebracht worden. De watermoleculen worden ijskristallen, die vervolgens sublimeren. Dit proces is snel en pijnloos voor het insect. maar in de roze zin hierboven zie je dat in Nederland deze insecten wel warm gehouden moeten worden want anders zullen ze het hier niet overleven dit zijn namelijk niet de gewone insecten uit jou tuin . toch is het wel beter want de energie rekening voor het warmhouden van de insecten is vrij klein in vergelijking met de co2 die het vrachtschip uit zou stoten. dus het eten van insecten uit Nederland is wel een stuk beter dan uit het buitenland. maar zelfs als je naar de insecten uit het buitenland kijkt zie je dat door de enorm uitgebreide productie van vlees nog slechter is dan het proces dat vooraf gaat aan de insecten in de supermarkt. Volgens cijfers eet al 84% van de Wereldbevolking regelmatig bewust een portie insecten. In de tropen worden insecten zelfs al op grote schaal gegeten, maar dan vooral als seizoen product. maar voor het milieu zou het beter zijn als nog meer mensen insecten gaan eten en het liefst als vervanger voor vlees.
Jimini’s heeft het afgelopen jaar zijn productieproces zo ingericht dat deze voldoet aan de normen van deze wetgeving. De Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) heeft hierbij geadviseerd. Het resultaat hiervan is dat in Nederland sinds kort insecten verkrijgbaar zijn die veilig zijn bevonden voor menselijke consumptie. deze insecten zijn volledig veilig en worden ook veel verkocht. en hier onder kun je zien hoe veel beter het is om insecten te eten in vergelijking met vlees.

dit is wel een positieve tabel want de verwarming die dag en nacht aan moet staan om de insecten warm te houden is hier natuurlijk niet in meegerekend maar over het algemeen is het eten van insecten een goede vervanger voor vlees.
bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/insecten.aspx#blok5
Duurzaam insecten eten. Insecten eten. Geraadpleegd op 19-11-2018 via
https://duurzaaminsecteneten.nl/
Maak jouw eigen website met JouwWeb