soja

Iedereen weet dat de vleesindustrie heel vervuilend is voor het milieu. Daarom worden er veel mensen vegetariër. Er zijn veel verschillende soorten vleesvervangers.
Een van de meest gebruikte is soja.
Veel mensen denken dat deze vleesvervangers beter zijn voor het milieu.
Maar is dat wel echt zo? Of is soja als vleesvervanger toch schadelijker dan we denken?

Soja wordt gemaakt van de sojaboon.
In soja zitten veel onverzadigde vetten en eiwitten. Ook bevat het veel ijzer en vitamine B.
Veel soja producten staan in de schijf van vijf.

 

Soja wordt vooral veel in Zuid-Amerika geteeld. De sojateelt zorgt voor veel milieu problemen.
Er worden enorme bossen/oerwouden, gekapt voor de soja plantages in Amerika.
Deze soja moeten worden geëxporteerd naar grote delen van de wereld.
Hierdoor is er ook nog eens veel milieuvervuiling door de vervoersmiddelen.

De soja uit Amerika wordt vooral veel gebruikt voor veeteelt, omdat dit veel goedkoper is dan de soja uit Europa.
Maar er worden van soja ook veel vleesvervangers gemaakt.
Veel van de soja wordt genetisch gemodificeerd.
Daarnaast zorgt deze niet duurzaam geteelde soja voor erosie en ontbossing.
Ook raakt de bodem uitgeput.
Doordat alle oerwouden/bossen gekapt worden om plaats te maken voor de sojaplantages gaan er ook veel dieren dood die daar leven.
De afgelopen 50 jaar is de soja productie tien keer zo groot geworden.

In Nederland en andere grote delen van Europa worden de vleesvervangers niet gemaakt van soja uit de gebieden waar oerwouden worden omgekapt voor de productie van soja plantages.
Er wordt hier in Nederland bijna geen genetisch gemodificeerde soja verkocht, omdat het in Nederland en delen van Europa niet populair is.
De meeste soja is dus genetisch gemodificeerd. Maar dit geld alleen niet voor biologische soja en soja uit Europa.

Ongeveer 3 kwart van alle geproduceerde soja wereldwijd is bedoelt voor het veevoer.
In Noord en Zuid-Amerika wordt meer dan 90% van alle sojaplanten genetisch gemodificeerd.
Het kappen van de regenwouden draagt bij aan het broeikaseffect.
Maar natuurlijk ook de transport van de soja uit Zuid-Amerika naar Europa is erg vervuilend.
De ontbossing is voor 20% verantwoordelijk voor de broeikasgas uitstoot. Dit heeft dus een erg grote impact op de klimaatverandering.

De Soja in Nederland heeft dus niet zo’n grote impact op het milieu als de soja uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika.
Je kunt dus gewoon soja blijven eten, want het blijft hoe dan ook nog steeds beter voor het milieu dan de vleesindustrie.

 

Bronnen:

 

Elise/Vegan Challenge (6–11-2017). Soja & het milieu. Geraadpleegd op 10-11-2018 via

https://veganchallenge.nl/blogsoja-deel-2-soja-milieu/

 

Elise en Alex/The Green Vegans (25-11-2017). Waarom soja niet slecht voor het milieu. Geraadpleegd op 10-11-2018 via

https://thegreenvegans.com/nl/waarom-soja-niet-slecht-is-voor-het-milieu/

 

ProVeg Nederland/Viva las Vega’s (25-9-2017). Is soja duurzaam? Hoe jij ontbossing kan voorkomen. Geraadpleegd op 18-11-2018 via

https://www.vivalasvegas.nl/is-soja-duurzaam-ontbossing-voorkomen/

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb