Lupine
Lupine is net zoals Soja en Seitan een vleesvervanger.
Het is een peulvrucht en het zit vol met eiwitten ( maarliefst 35 tot 40 % ) Hierdoor is het natuurlijk een goede vleesvervanger
voor de vegetariërs.
Is Lupine goed voor het milieu?
Je zou natuurlijk denken dat Lupine niet heel erg goed zou zijn voor het milieu omdat je natuurlijk veel moet planten voor het produceren.
Maar toch heeft Lupine zo zijn voordelen.
Lupine gebruikt namelijk stikstof dat in de lucht hangt voor eigen voeding om te groeien, dus je hebt er dan ook weinig mest voor nodig.
Ook zit de plant diepgeworteld wat goed is voor de bodem.
En de plant kun je gewoon in Nederland planten, je hebt er geen nodige temperatuur voor nodig, dus hoeft het niet veel
vanuit andere landen geïmporteerd te worden.
Terwijl, bij vlees produceren wordt er enorm veel water verbruikt, is het voor transport lastiger dan Lupine en is het proces van koe tot stukje vlees op je bord veel duurzamer en slechter.
Als je vlees dus met de vleesvervanger Lupine vergelijkt, is Lupine echt beter voor het milieu dan vlees.
Waar wordt Lupine in verwerkt?
Lupine wordt als vleesvervanger gebruikt,Lupine is een typisch oud gewas dat we hebben ‘herontdekt’. De bonen van deze vlinderbloemige plant zitten boordevol eiwitten en vezels en hebben een heerlijke, stevige bite. het is heel gezond daardoor een goede aanvulling voor de vegetarische eter. Lupine is een Oer-Hollands product . De complete Lupine-teelt gebeurt in Nederland, op eigen plantages in Holten. en op zeer duurzame wijze. Bovendien verhoogt lupine de biodiversiteit op het veld en in de bodem. Eind augustus worden de bonen geoogst en verwerkt in fabrieken van onder anderen Vivera . Een oer-Hollands product dus! Voor de teelt van de allerbeste grondstoffen zijn de bedrijven die dit product verwerken nauw betrokken bij onze boeren in Oost-Nederland. Zo hebben ze afspraken gemaakt met een aantal boeren die Lupine verbouwen op hun eigen akkers. Deze akkerbouwers hebben hun bedrijven allemaal gevestigd in Oost-Nederland.
vervanger soja
mede omdat je hierboven hebt kunnen lezen dat met soja niet alles koek en ei is,willen ze veel soja gaan vervangen door lupine . Een van de bedrijven die soja wil vervangen door lupine is LI Frank dit bedrijf verwerkt de bonen van de zoete lupine Lupinus angustifolius. Het bedrijf haalt de planten voornamelijk uit Australië, het grootste lupineproducerende land ter wereld. De prijs van deze lupine ligt rond de 0,35 euro per kilo. Ook in Europa zijn er teeltgebieden: in Duitsland, Polen, Spanje en Frankrijk. Lucassen: 'We gebruiken ook wel lupine uit Duitsland. De Franse lupine is hiervoor helaas niet geschikt. In Nederland wordt nog nauwelijks lupine verbouwd. Volgens het CBS stond er in 2008 op ongeveer 11 hectare lupine, verdeeld over tien agrarische bedrijven. wij zouden het mooi vinden als LI Frank de grondstof ook uit Nederland kan gaan halen. 'Nu moeten er behoorlijk wat kilometers worden gemaakt om de lupine hier te krijgen en daardoor word weer een hoop co2 door uitgestoten. wij zijn nu dus al goed op weg maar het kan altijd beter.
https://www.akkerwijzer.nl/artikel/87313-kansen-voor-lupine-als-sojavervanger/
https://www.vivera.com/nl/grondstoffen
Maak jouw eigen website met JouwWeb